dimarts, 3 de juliol del 2007

QUÈ ÉS L'ART?

Pere-Màrtir


Em ve de gust elucubrar una mica. La pregunta és “Què és l’Art? (i derivats). Hi ha moltes respostes i teories. Totes són vàlides, o no. El que queda clar però, és que no està gens clar... Vegem-ne algunes:

- Gran Diccionari de la Llengua Catalana: “ Habilitat, destresa, per fer certes coses adquirida amb l’estudi, l’experiència, l’abnegació”
- Antoni Llena (artista): “Únicament allò que és genial és suportable, i és geni qui anticipa. L’art únicament és art si és profètic. Solament és art si és genial...”
- Richard Anderson (antropòleg): “Un significat amb transcendència cultural, hàbilment codificat en un mitjà sensorial que ens afecta”
- Robert Irwin (artista mediambiental): “ Un continuo examen de la nostra consciència perceptiva i una continua expansió de la consciència del món que ens rodeja”
- Paul Klee (artista): “L’art no expressa allò visible, més aviat ho fa visible”
- Antoni Tàpies (artista): “Una gnosi i (junt a ella, com és tradicional) una conducta moral”
- Rosemary Lambert (especialista en art del segle XX): “Art és el que qualsevol persona decideix presentar com a art”

Uf...!

La millor i més divertida definició de totes les que he sentit mai però, és la següent i és anònima:

“¿Maestro: qué es el arte?. Helarte es joderte de frio.”

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Doncs aquesta és una qüestió que he discutit forces vegades i, per fi, he trovat algú que pensa com jo. Tot i que no conec de res a la tal Rosemary, estic totalment d'acord amb ella: és art tot allò que algú decideix presentar com a tal. Un altre cosa és que els demés tinguin la mateixa opinió.

Pere-Màrtir Brasó ha dit...

Ferran: jo també estic bastant d'acord amb aquesta definició. El que no pot decidir aquest algú, és si és bon art o no.