diumenge, 26 d’agost del 2007

PEUS DE FOTO

Arran de la publicació el dia 31 de març, a l’Avui, d’aquesta foto i del comentari que apareix al peu, vull fer unes quantes reflexions que ja fa temps em volten pel cap. No per les fotos en si. Més aviat per aquests comentaris que la premsa, en general, acostuma a fer.

D’entrada una qüestió: quina ha de ser la funció dels diaris. Descriure, informar, opinar? Tot alhora? Jo crec que la principal ha de ser informar, encara que tots sabem que la d’opinar i sobre tot la de manipular (igual que la resta de mitjans de comunicació) és la que avui dia te més pes.

En el cas d’aquesta foto és només descriptiva. Massa descriptiva. És senzillament obvia, per no dir absurda. “Artur Mas parlant per telèfon a la seu del Parlament”. També és podria haver escrit algun d’aquests comentaris, sempre acompanyats de “...a la seu del Parlament”: “Artur Mas dret”, “Artur Mas amb corbata”, “Artur Mas davant d'un extintor”, “Artur Mas al costat d’una escala”, “Artur Mas amb la mà a la butxaca”, “Artur Mas mirant-se la fotògrafa” i, fins i tot, “Artur Mas amb el peu esquerra una mica girat” . Ho poso en negreta com han fet els del diari.

Seguint la meva teoria, la de que la premsa ha d’informar, crec que la foto hauria d’anar acompanyada d’algun d’aquestes oracions, també acabades amb “a la seu del Parlament”: “Artur Mas parlant per telèfon amb en Carod i dient-li que li cardarà l’extintor per on l'esquena perd el seu bon nom, si el tornen a posar en un compromís d’aquesta mena”, “Artur Mas amb una corbata a ratlles, nova, que la seva dona li ha regalat expressament per aquesta ocasió”, “Artur Mas davant d’un extintor que encara no ha passat la revisió de manteniment, per culpa del tripartit”, “Artur Mas amb la mà a la butxaca, intentant posar-se bé els calçotets (sense que es noti) perquè fa estona que li pessiguen un testicle i se sent incòmode”, “Artur Mas parlant per telèfon amb en ZP i dient-li que te una cosa entre mans (una mà, vaja) que si surt bé, sucarem tots”. Etc...

Potser algú no estarà d’acord amb l’estil de premsa que defenso, però tal com ens va la comèdia darrerament (actors en tenim), o ens ho agafem rient o caiem en una depressió de 300 anys més.




1 comentari:

Anònim ha dit...

Hola Pere Martir,


Completament d'acord amb el que exposes.

Malauradament, la qualitat periódistica està per terra, i la manca d'imaginació, de vocabulari, d'idees i de professionalitat es deixa notar per a tot arreu.

I desgraciadament, tot es manipulació. Les informacions dels mitjans punters, especialment audiovisials, que la gent consulta amb més facilitat, no expressen al 100% una realitat, sino que ens ve filtrada. Ah, però estem en democràcia i llibertat d'expressió, però l'empresa mana i els mitjans també son empresa.

En resum, que no calia ni peu de foto. Tothom sap que qui es Artur Mas i el que està fent. I si es necessari posar-lo, doncs "Artur Más al Parlament de Catalunya". I va que "xuta".

Fins un altre,Pere.