divendres, 20 de juny del 2014

INCIVISME? AIXÒ, PARLEM-NE...

                                                  ("Dos amics". PM.Brasó)


Article de Teresa Márquez al diari Punt Avui, en la seva edició d'avui: "L'incivisme dels amos dels gossos es dispara a Mataró". I comença el documentat pamflet, vull dir article: " Mataró té un problema amb l'actitud incívica a la via publica dels propietaris de gossos, blà, blà, blà...".

O sigui que els amos dels gossos (al menys els de Mataró) som uns incívics, així en general. D'acord, doncs posats a generalitzar, som-hi. Són uns incívics:

-Els motoristes, perquè fan molt de soroll a qualsevol hora del dia i la nit.
-Els ciclistes, perquè passen per on volen, en la direcció que els dona la gana i no respecten els senyals per a vianants ni per a cotxes.
-Els automovilistes per portar la musica a tota merda i quasi atropellar als vianants als passos de zebra.
-Els infants, els seus pares i els no tan infants que van en patins, patinets i monopatins, perquè envaeixen a tota velocitat voreres, carrers i places sense respectar res ni ningú.
-La gent que surt a sopar els caps de setmana, perquè un cop han acabat es queden davant la porta del restaurant cridant i/o rient fins a altes hores de la nit.
-Els propietaris d'aquests bars i restaurants perquè no els diuen ni adverteixen que estan molestant els veïns.
-Els fiesteros que van i venen a les discoteques, pubs, bars musicals i antros diversos, perquè només fan que cridar, beure i emborratxar-se.
-Els que participen a balls populars, revetlles, cel.lebracions diverses (esportives, matrimonials, polítiques, etc.) i els santeros pota negra o els que venen de fora atrets per aquesta tranquil.la i assossegada festa perquè embruten, es pixen, trenquen ampolles i mobiliari urbà.
-Els organitzadors per no fer-hi res.
-Els banyistes per deixar la platja plena de pots, llaunes, plàstics, preservatius i xeringues.
-Els pescadors per deixar hams a la sorra.
-Els fumadors per llençar les burilles al terra.
-Els que tenen plantes al balcó, perquè les reguen a l'hora que els dona la gana i mullen les terrasses dels pisos de sota o a la gent que va pel carrer.
-Els usuaris del tren perquè posen els peus a sobre del seient de davant.
-Els africans, xinesos, catalans i espanyols, sudamericans, russos i d'altres nacionalitats, per revifar la moda fastigosa d'escopir a terra o mocar-se amb els dits.
-Els i les mestresses de casa per colar-se sempre que poden a les parades dels mercats.
-Les forces d'ordre public per fotre't un cop de porra només perquè passava per allà o portaves la bandera equivocada.
-Els responsables municipals per no fer ni ordenar controls acústics ni higiènics.
-Les autoritats polítiques municipals, autonòmiques, estatals i europees per viure bé a costa del ciutadà i els seus impostos.
-Els banquers i grans empresaris per estafadors, corruptes, corruptors, explotadors, insolidaris i lladres.
-Etc. etc. etc. i així en general...

Per cert, segons l'article esmentat, de les 131 infraccions que s'han comès aquest 2014, només 7 són pel que us imagineu: no recollir la caca del gos o pixar-se al mobiliari urbà (no sé si els arbres compten com a mobiliari). La resta són 81 per no tenir l'animaló censat i 31 per no anar lligat. I per acabar: censar el gos costava 8,46€ l'any passat. Ara val 30€. N'hi ha 2300 censats però la senyora Regidora de la Via Pública calcula que el parc caní de Mataró és de uns 4600. Afeccionats a les estadístiques: 4600 gossos, 7 infraccions, a quant surt el percentatge d'amos incívics?