divendres, 18 de novembre de 2011

BANKSY

                                                        ("Bomb Hugger". Banksy)

Des de feia mig segle tenia pendent una visita a Nova York i recentment l’he pogut fer. No patiu que no penso donar-vos la tabarra explicant que alts que són els gratacels, fashion les botigues i dolents els cafès. Això ho deixo per a la família i els amics més pacients.
Només vull explicar el tema Banksy. Hi torno amb el assumpte dels grafits i artistes urbans. Fa uns dies ja en parlava en aquest blog i en d’altres ocasions també, arran d’algunes pintades “d’incívics, gamberros i derivats” que embruten les nostres ciutats.

Banksy està exposant actualment a Nova York, la meca de l’art des de ja fa temps, a Keszler Gallery. Abans era un grafiter provocador,  un guerriller urbà amb les seves pintades polítiques, primer a Anglaterra i després a mig món. També penjava d’amagatotis les seves provocadores obres als principals museus de París, Londres o Nova York. I tot des de l’anonimat i la clandestinitat.

Ara, també des de l’anonimat però, pel que es veu, amb bons representants, els seus quadres (actualment grafits sobre tela o paper) cotitzen alt. 100.000, 200.000 dòlars o el que es vulgui pagar. Vaig veure la seva exposició on hi havia penjada, fins i tot, una porta de fusta pintada i arrancada d’algun lloc que no fa gaire temps devia fer emprenyar molt al propietari de la mateixa però que ara està a un preu astronòmic.

Ara és art per que costa una pasta i abans era un embruta parets? Art és art!

2 comentaris:

Joana ha dit...

Art... concepte molt ampli.
Vaig estar a Nova York fa un munt d'anys, val la pena la visita, però no hi viuria pas!

Pere-Màrtir ha dit...

I tant ampli. I a la vegada tan necessari i misterios. Crec que és de les poques coses que ens diferència dels altres animals...
Quant a NY: crec que hi podría viure una temporadeta, però no sempre.