divendres, 25 de febrer del 2011

TACA

"Les aventures del Barret Peret" (Pere-Màrtir Brasó. 2010)

Una taca en el currículum laboral pot ser determinant per no trobar mai més feina. Com li ha passat al pobre Millet...

Una taca a la camisa fa lleig, però de vegades ens fa més humans i ens connecta amb els nostres ancestres. Quan mengem calçots, per exemple, som el viu retrat dels nostres avantpassat neandertals. I quina gràcia que ens fa!

Hi ha taques que no són taques: es pot ser ex ministre de Franco i ser demòcrata de tota la vida. Pots haver intentat un cop d’Estat i per commemorar l'efemèride anar tranquil·lament de vacances a les Canàries, etc.

El Barret Peret no vol remoure res, no fos cas, i per això només està interessat per les taques artístiques i, no ens enganyem, pels calçots. L’atzar, el gest, la taca: “una taca espontània sobre la tela constitueix una estructura bàsica d’energies emocionals i moviment, que te una direcció i a la vegada és una primera organització del espai o camp, sobre la qual s’aplica després la intel·ligència compositiva de l’artista...” diu el Diccionario de Arte Larousse. Doncs això.

3 comentaris:

Rosa Isabel ha dit...

Molt críptic està en Barret Peret; la tribu ens exigeix que estiguem sense taques, i pot passar que la venjança del ramat sigui cruel, per aquells que n'ha sortit (he dit ramat o tribu?).

A Contra Vent Editors ha dit...

Benvolgut,
Per casualitat he anat a parar a la vostra pàgina. Us felicito. Acabo de llegir-me unes quantes entrades del meravellós El llibre dels fets misteriosos...., una delícia. Es pot llegir sencer en algun lloc?
Quim Torra
www.acontravent.cat

Pere-Màrtir Brasó ha dit...

Rosa Isabel: has dit (ben dit) ramat...

Quim Torra: Gràcies pel teu comentari! Et contesto, si et sembla bé, via mail.