dimarts, 15 de març del 2011

PRONÒSTIC GREU

"Les aventures del Barret Peret" (Pere-Màrtir Brasó. 2010)

La ciència ficció ha tocat abastament el tema nuclear: llibres, còmics i pel·lícules ja fa anys que expliquen histories apocalíptiques i de destrucció. Ciència ficció, diuen.

Des de fa temps, quan hi han hagut veus discrepants, verdes, ecològiques i antinuclears s’han desqualificat per retrogrades, inviables o hippies. I s’han ridiculitzat o bandejat les possibles alternatives. Els científics i politics pro nuclears ens han explicat meravelles d’aquesta font d’energia i de la gran seguretat de les centrals nuclears.

Però, com ja sospitava molta gent, amb la tragèdia que ha succeït al Japó estem veient dia a dia que les centrals són insegures. Ara, els arguments seran que un terratrèmol d’escala 9 més un tsunami enorme, no passa cada dia ni a tot arreu. D’acord, però al Japó ha passat. I la radioactivitat ja s’ escampat. El problema és que una central nuclear deixi de rebre energia externa i això pot passar, no solament per culpa d’un terratrèmol com a Fukushima, sinó per moltes d’altres circumstancies: atacs terroristes, grans nevades, incendis, etc.

El Barret Paret voldria demanar a les altes instàncies que dirigeixen els nostres destins, que no ens enganyin més i que cuidin al malalt. Perquè sinó aviat petarem tots, com a les pel·lícules de ciència ficció, aquestes tan apocalíptiques i distretes...


2 comentaris:

Marta Teixidó ha dit...

Hola Pere Màrtir,

El risc de que ens anem a parir tots, no vol dir que vingui d'una central nuclear, sinó d'un maremoto (que es com es coneixia abans. Tsunami procedeix de llengües orientals),o de l'explossió d'un volcà o de qualsevol fenómen de la Naturalesa que fa que l'Home quedi petit davant la força dels elements i pot ser, la voluntat de Déu o la seva ira, davant el comportament humà.

L'energia nuclear es necessària, de moment, per obtenir la corrent que fem servir quan mirem la tele o engeguem l'ordinador, que d'embassaments no se n'han fet més ni se'n faran. Naturalment que aposto per energies alternatives, però que no ens costin un ronyó.

Pels morts que hi ha hagut al Japó, la seva central nuclear ha estat el maremoto. Descansin en pau

Pere-Màrtir Brasó ha dit...

Benvolguda Marta: abans que res un aclariment. En el Gran Diccionari de la Llengua Catalana (Enciclopèdia Catalana, edició març-98) "maremoto" no surt (és una castellanada). Tsunami si, encara que procedeixi del japonès. Abans també deiem "sellu, busón o bones tardes" i no estava pas ben dit.
Estic d'acord amb tu de que l'home sempre queda petit davant la naturalesa i no hi podem anar en contra. De fet, el Barret Peret, ja ho ha dit anteriorment, per activa o per passiva, en d'altres històrietes publicades en aquest Animus Provocandi.
Que l'energia sigui necessaria és veritat, però que hagi de ser nuclear no. És una possibilitat, però no la única. I és perillosa, com ja saben a Txernòbil i arreu.
Jo prefereixo unes energies alternatives (encara que costin un ronyó)a la nuclear, perque aquesta ens costarà els dos (ronyons)...
Salut!