dimecres, 10 de febrer del 2010

MARTÍ ROSSELLÓ




Fa pocs dies que es va morí a Premià de Mar, el seu poble, en Martí Rosselló i Lloveras als 56 anys. A més de bibliotecari i dinamitzador cultural, era escriptor i periodista. Era parent meu.

Els diaris d’aquí n’han parlat una mica, però tinc la sensació que quan es parla de creadors locals, sovint fa por de fer-ho massa i bé, per no semblar això, locals, provincians. Efectivament no era en Salinger ni en Zinn ni en Larsson, no era ni tan global ni tan mediàtic...

També era poeta:

“...Vindrà, al cap i a la fi, la vida exacta
que transforma tot ser tancant-li el cercle.”

(“Mort” de M. Rosselló. “Figures amb nom”. Ed. L’Aixernador, 1995.)

Nota: aquest escrit el vaig fer abans d’ahir. Avui, l’Anton M. Espadaler a La Vanguardia, li dedica tot un article (Martí Rosselló, de Premià). Sembla que anem progressant adequadament.

8 comentaris:

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

bon record, no havia entrat mai en aquest blog, en Martí ens uneix en aquest infinit

Pere-Màrtir Brasó ha dit...

Doncs gràcies a ell, també puc llegir els teus Blogs. Allà on sigui ho deu veure amb tranquilitat...
Salut!

toni ha dit...

Hola Pere!

Sóc la Toni, la companya d'en Martí. Jo també sóc una mica Brasó. El meu besavi era en Joan Brasó, el segon fill de la casa del Molí. Va venir a viure a Premià, i la meva àvia és l'Alberta Brasó. Crec que la teva àvia es va casar amb un Brasó que deuria ser germà de mon besavi. Per tant, tu comparties gens amb en Martí, i de molt lluny, també amb mi.

Tot queda en un espai petit, petit.

Pere-Màrtir Brasó ha dit...

Doncs si, el món és ben petit i el Maresme encara més! La meva àvia efectivament era Lloveras com en Martí i es va casar amb un Brasó (Pere-Màrtir com jo). Però no em lliga que fos germà del teu besàvi. En tot cas era germà del meu besavi Josep.

Tinc l'arbre genealògic dels Brasó des de 1284. Si em dius el teu nom i cognoms complets (López Brasó?) et diré la branca exacte i el parentiu que tenim.

Salut.

toni ha dit...

Carai, quina passada! Venim de Brassov, Romania, oi?

Jo em dic Maria-Antònia Guardiola López; ma mare, Maria-Antònia López brasó; la meva àvia, Alberta Brasó i Amat; i el meu besavi diria que es deia Joan Brasó i Riera. Havia de ser capellà com a bon segon germà de l'època i va marxar primer a Barcelona i després s'establí a Premià a fer la seva pròpia fortuna. Va tenir fills amb dues dones diferents (bé, es va casar amb la primera, i al morir, es casà amb la germana petita d'aquella primera dona. La meva besàvia es deia Magdalena Amat i eren del carrer del carme de Barcelona però també de Premià. Mon besavi s'establí definitivament a la casa on hi ha actualment el Restaurant Alacant i tenia terres i les cultivaves a la Masia Brasó, on ara hi ha l'Illa Fantasia).

O sigui que en Martí i tu érau cosins força allunyats...

Merci,

toni

Pere-Màrtir Brasó ha dit...

Ara ja et tinc "localitzada". El teu besavi es deia Joan Brasó Amad i el rebasavi era en Joan Brasó Riera (germà del meu besavi Josep). Això de la Masia Brasó (Illa Fantasia)ho sabía a través de les explicacions del meu pare (Josep Brasó Lloveras). Com pots veure: Brasó per un costat i Lloveras per l'altre. La mare d'en Martí i el meu pare eren cosins germans. Per tant en Martí i jo cosins segons.

Ah! i això de Brasov (Transilvània-Romania) és una hipòtesi bastant possible. Estàs al Facebook? Allà hi ha el grup Brasó amb explicacions sobre aquest assumpte "brasonià".

Salut!

toni ha dit...

Sort que hi ha algú que controla la història brasoniana!!!! Cosí segon del meu home i parent llunyà per part de mare.

Sí, tinc facebook. Ara demano que els Brasó em facin amiga del seu grup.

Moltes gràcies!!!!!

Pere-Màrtir Brasó ha dit...

... I no ens coneixem. Sort del món virtual: ens veiem al facebook!
De res i fins aviat!