divendres, 7 d’agost del 2015

FOTOS I VACANCES

                               (Foto: PM. Brasó, només faltaria, oi que maca?)


Quin gran invent això del facebook. Un dels seus avantatges s'escau generalment a l'estiu, sobre tot a l'agost. Vegem-ho.

Els teus amics i/o coneguts, que han fet o estan fent el corresponent viatge vacacional, et van informant, dia a dia i en rigorós directe. 5, 50 o 500 fotos, més comentaris, alguns afortunats i d'altres no tant, però et fas una idea clara, sense moure't del sofà de casa de les seves vacances.

Temps enrere, un cop acabat el viatge et convidaven a sopar a casa seva i a continuació t'havies d'empassar l'àlbum de fotos, les diapositives, el vídeo i més modernament el DVD. Una tortura, després de menjar i beure, a les tantes, intentar aguantar sense adormir-te. Podies, fins i tot, perdre les amistats si badallaves, no preguntaves o acabaves roncant. Ara això està solucionat amb quatre "likes" i algun comentari agradable de tant en tant.

De fet, no només és una cosa exclusiva de les vacances. Tots som propensos a apallissar a la resta de mortals -vull dir amics del facebook- amb les nostres dèries i aficions, jo el primer, però el que passa al juliol i agost és una mica excessiu. Fem un càlcul aproximat: només que dels 500 amics (i tiro curt), un 10% estigui de vacances, ja són 50 persones susceptibles de penjar les seves fotos. Però, afortunadament per a tots, posem-hi que d'aquests, només la meitat ho faran. I, més afortunadament encara, només 5 penjaran més de 10 fotos diàries.

No tinc ganes de fer càlcul mercantil, però la fórmula matemàtica, variants i equacions poden portar a que, diàriament, s'hagin de veure entre 50 i 100 fotografies. Algunes interessants, ben poques, però la gran majoria ja les hem viscut, vist o patit abans. I no parlem ja de les típiques: aquí menjant, allà banyant-nos, més enllà ballant... Aaaarg!

Repeteixo: gran invent el facebook. Però, en canvi, la fotografia digital -i no parlem dels telèfons mòbils- ha fet molt de mal, sincerament. I la combinació d'ambdues coses pot ser interessant, divertida o mortal de necessitat.