La revista Descubrir el Arte per celebrar el seu num. 100 ha publicat una llista on, segons consulta feta "entre los agentes vinculados con la plástica contemporánea en nuestro país, desde directores de museo a comisarios independientes, profesores universitarios, críticos y periodistas", elegeixen els cent artístes contemporànis més rellevants.
Doncs bé, en aquesta llista Antoni Tàpies figura en la posició 92. En Miquel Barceló no hi apareix. Antonio López tampoc.
En la mateixa revista hi ha un article titulat La Marca Hispánica, on es queixen de que els creadors espanyols contemporànis desperten poc interès en el mercat internacional i diu literalment "estas listas están muy dirigidas, no sólo por el mercado, sino sobre todo por lo que se podría denominar el sistema del arte. Si a un artista, una bienal o un museo lo consagra, entonces entra en el mercado".
O sigui que, els mateixos que confeccionen la llista dels 100 principals i s'obliden per pur esnobisme, elitisme o modernitat mal entesa, de grans artistes catalans o estatals en detriment de noms desconeguts o quasi, llavors es queixen del poc ressò que aquells susciten. Pot ser que s'ho facin mirar i que, quan programin exposicions, mostres i bienals pensin també en "consagrar" aquests artistes que, per merits propis i no pas per snobismes i derivats, mereixen llocs més elevats en aquestes llistes "muy dirigidas".
dimarts, 26 de juny del 2007
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
4 comentaris:
No puc estar d'acord amb aquesta opinió pel simple fet de que es tracta de dues coses completament diferents, una cosa és reconèixer la subjectivitat del món de l'art i l'altre voler entrar al joc de les manipulacions interessades. Precisament, un que denúncia la manipulació no pot, acte seguit, manipular.
Per altra banda, reconèixer que també em va sorprendre molt la poca presència d'espanyols a la llista.
Hola, León:
Si l'afirmació "un que denuncia la manipulació no pot...manipular" va per mi, o no m'he explicat prou bé o no m'has entès.
Jo només dic que els mateixos que es queixen de "dirigisme" són els que "dirigeixen" i programen exposicions. Doncs que no es queixin. Això és el que vull fer notar.
Com diu l'Antoni Llena en el seu llibre "La gana del artísta": "Veient com els sibarites de l'art modern corren frenèticament amunt i avall per estar al dia i fer-se ressò de l'ultima noticia que ells mateixos han fet circular, la fatiga ens aclapara; no solament de veure cremar inútilment tanta energia, sinó, sobretot, de veure cremar a la mateixa foguera tots els artístes que ells mateixos, en d'altres certàmens, havien enaltit tan ostentosament..."
Salut!
No, en cap moment l'acusava a vosté de manipular. Em referia a que la revista "Descubrir el Arte", no podia "dirigir gustos", incloent artistes espanyols, si realment considerava que no es mereixen un lloc a la llista, justament després de denunciar la manipulació; (encara que ho faci habitualment).
Per això deia que no estava d'acord amb vosté, perque diu més amunt "que, quan programin exposicions, mostres i bienals pensin també en "consagrar" aquests artistes que, per merits propis i no pas per snobismes i derivats, mereixen..."
És amb aquest "consagrar" amb el que no estava del tot d'acord, (sempre i quan sigui un acte no objectiu i)... com és fa això d'objectivar un gust o judici estetic-artístic?
Per altra banda, estic completament d'acord en que la hipocresia i l'snobisme inunda el món de l'art.
I tampoc entenc com és possible que no es poses a la llista a alguns artistes espanyols.
Nota: La mateixa revista va fer després una llista de las cent millors obres d'art... també em sobtaren algunes coses, com "l'occidentalisme" de la tria.
Salut!
Hola, León:
Ara ja estem més d'acord. De fet potser no vaig interpretar prou bé el teu comentari. Estic d'acord amb això d'objectivar un gust o un judici estètic: és molt dificil.
I també es veritat que en la tria de les 100 millors obres d'art prima molt la visió (estètica i cultural),sobre tot en pintura, occidental.
Gràcies pels teus comentaris en aquest Blog.
Salut!
Publica un comentari a l'entrada